Dacă am fi privit înainte cu zeci de ani în urmă, probabil nu am fi crezut că dezinfectarea va fi un subiect atât de ”fierbinte” în 2020. Ne-am fi așteptat ca odată cu evoluția la nivel global a mijloacelor și produselor de igienă, riscurile de infecție să scadă, nu-i așa? Ei bine, se pare că 2020 a fost și este o lecție memorabilă pentru noi toți. Iar pentru că lupta noastră este, printre altele, să combatem bolile infecțioase într-o manieră fezabilă și consecventă, vrem să tratăm pe larg, dezinfectarea.
Cum, de ce, unde trebuie făcută. Și să facem diferența între contaminare și murdărie.
Pentru o perioadă din secolul XX, accesul facil la apă și canalizare, combinat cu disponibilitatea vaccinurilor și a antibioticelor, părea să ofere posibilitatea ca bolile infecțioase să devină un subiect mai puțin actual. Drept urmare, igiena a primit o atenție în scădere în ultimele decenii. Preocupările actuale se concentrează asupra bolilor intestinale transmise alimentar, în apă și a altor infecțioase, care rămân la niveluri inacceptabil de ridicate, pe rezistența la antibiotic, care compromite tratamentul bolilor bacteriene, pe agenții virali care nu sunt tratabili cu antibiotice și pe noi agenți (de exemplu, SARS, gripă ) și potențialul lor de răspândire rapidă globală. Agenții patogeni sunt, de asemenea, din ce în ce mai implicați acum ca și co-factori în cancer și în unele boli degenerative. Fără o înțelegere de bază a principiilor dezinfectării, există o șansă mai mare de răspândire a bolilor și chiar de a ne pune în pericol viața. Utilizarea principală a dezinfectanților este de a elimina sau reduce considerabil agenții patogeni microbieni și de a preveni astfel transmiterea bolilor.
Ce este dezinfectarea
Dezinfectarea este procesul, care presupune eliminarea majorității microorganismelor patogene de pe obiecte sau organisme vii. Produsele chimice utilizate la dezinfectare se numesc dezinfectanți. Diferiți dezinfectanți au diferite domenii țintă. Țineți cont că nu toți dezinfectanții pot ucide toate microorganismele.
Tipuri de dezinfectanți
Compuși de amoniu cuaternar (cvasi)
O alegere de top pentru dezinfectarea în mediul intraspitalicesc și instituțional, din cauza costurilor reduse și a acțiunii rapide împotriva unei game largi de microorganisme.
Compuși cu clor
Dezinfectanții pe bază de clor sunt ieftini și au timpi de ucidere relativ rapid, cu toate acestea pot fi corozivi și pot provoca decolorarea, precum și iritații, dacă nu sunt folosiți conform indicațiilor.
Alcool
Diluat în apă, alcoolul este eficient împotriva unei game largi de bacterii, deși deseori sunt necesare concentrații mai mari pentru a dezinfecta suprafețele umede. Dezavantajele sunt că se evaporă rapid (și, prin urmare, poate să nu rămână la suprafață suficient de mult pentru a distruge), și este rapid inflamabil.
Aldehide
Foarte eficiente împotriva bacteriilor care provoacă tuberculoza, cu toate acestea, au nevoie de un raport mare pentru fiecare milion (ppm) pentru a fi eficiente pentru dezinfectare. De asemenea, pot lăsa reziduuri grase și trebuie să fie într-o soluție alcalină.
Iodoforii
Pot fi folosiți pentru dezinfectarea unor echipamente medicale semi-critice, dar pot pata suprafețele și au un miros neplăcut Compuși fenolici eficienți împotriva bacteriilor patogene incluzând Mycobacterium tuberculosis, precum și ciuperci și virusuri, dar și foarte toxice și corozive, care atacă suprafețele în timp ce atacă organismele de pe ele.
Peroxid de hidrogen
Amestecat adesea cu acid peracetic pentru adezinfecta. Acești oxidanți puternici pot fi foarte reactivi dacă sunt amestecați cu alte substanțe chimice sau intră în contact cu diverse suprafețe. Gama lor de eficacitate este oarecum limitată, iar la concentrații mari sunt periculoase. Per total, există alegeri mult mai bune decât peroxidul de hidrogen.
Cum dezinfectăm?
Cei mai mulți agenți patogeni pot supraviețui sau persista pe suprafețe luni întregi și pot fi astfel o sursă continuă de transmitere dacă nu se efectuează o dezinfectare a suprafeței. Suprafețele trebuie curățate bine înainte de a fi dezinfectate, deoarece murdăria poate interfera cu acțiunea dezinfectantului. Dezinfectantul în concentrații suficiente și la temperatura corectă trebuie să rămână în contact cu suprafețele pentru o perioadă specifică de timp pentru a permite penetrarea tuturor pereților celulei microbiene și distrugerea lor. Concentrația, temperatura și timpul de expunere sunt diferite pentru fiecare dezinfectant, iar instrucțiunile de utilizare ale producătorului și timpul de staționare trebuie respectate cu atenție.
Practica obișnuită este de a permite întotdeauna unei suprafețe umede și dezinfectată să se usuce în mod natural. Suprafața trebuie să rămână umedă timp de cel puțin trei minute, ceea ce va oferi dezinfectantului chimic timpul maxim de distrugere. Dezinfectanții chimici nu trebuie amestecați unul cu celălalt sau cu detergenți, deoarece acest lucru poate inactiva proprietățile lor de dezinfectare sau poate crea vapori periculoși.
Igiena acasă versus igiena în spitale
Igiena în casă trebuie evaluată diferit de cea a mediului spitalicesc. Riscul relativ mai mic este compensat de o conștientizare semnificativ mai mică a riscurilor implicate. Aceste riscuri pot fi semnificativ crescute de către membrii gospodăriei care sunt bolnavi. Prin urmare, mai ales în această perioadă, este recomandabil să folosiți dezinfectanți în casă – chiar dacă în anumite cercuri se afirmă că am devenit „prea curați” și, prin urmare, avem o imunitate mai scăzută. Așadar, trebuie să aveți grijă atunci când aveți în vedere achiziționarea tuturor substanțelor chimice de curățare și dezinfectante. Fiți precauți la toxicitatea (atât orală, cât și cea dermică) a tuturor substanțelor chimice pe care le utilizați.
Misiunea Hygienium
În calitate de profesioniști în domeniul menajului dar și a consumului uman, suntem vigilenți cu sănătatea personalului nostru, a clienților pe care îi deservim și a mediului. Suntem neobosiți în căutarea noastră de substanțe chimice și dezinfectanți siguri de curățare. Întrucât igiena vizată se concentrează pe prevenirea răspândirii germenilor, principalele ținte din casă sunt suprafețele de contact cu mâinile și alimentele din bucătărie, baie și toaletă. Șervețele de curățare sunt, de asemenea, factori importanți, fiind nu doar practice, ci și eficiente. Acestea ajută fundamental la menținerea unei igiene constante în spațiile de lucru.
Nu ezitați să ne contactați pentru întrebări legate de produsele Hygienium și eventuale sugestii despre cum vă putem îmbunătăți experiența de lucru cu produsele noastre.